GIARDINI NAXOS SICILIA

SICILIA – ITALIA

Published On May 13, 2015 | By Florentina Ilie | In Vacanta

Italia este un muzeu în aer liber. În copilărie, întâi m-am îndrăgostit de programele tv  ale italienilor,  apoi de limba lor, pe care am învățat-o automat de la atâtea desene animate, filme și emisuni, iar când am ajuns la maturitate le-am descoperit cultura și destinațiile turistice. Anii au trecut și a venit momentul unei vacanțe în țara la care visam de mult, așa că am început cu Sicilia. De ce am ales cea mai mare insulă din Mediterană? Nu pentru plaje, apă și peisaje, ci pentru că am vrut să văd mumiile atârnate pe pereții Galeriei Călugărilor Capucini. Știu că sună morbid, însă  scopul a fost pur cultural, turistic, dar despre asta vă voi spune mai târziu.

Vacanța mea și a prietenilor mei a început pe aeroportul din Catania, unde am mers ţintă să ne luăm maşina pe care o închiriasem de la Avis. Am plătit 200 de euro pentru un autoturism pentru de 7 zile, plus o garanţie de 300 de euro. Apoi am pornit la drum spre San Vito lo Capo, un orăşel pitoresc pe care dacă îl cauţi pe Google Images sau în pliantele de promovare crezi că e un colţ din Caraibe adus în Europa. Am mers şi  am mers şi  am mers, de credeam că vom ajunge la capătul pământului. După 5 ore am ajuns în San Vito lo Capo, adică din Sudul în Nordul Siciliei. Este un orăşel format din clădiri vechi, colorate şi cu puţine terase, restaurante şi baruri. E ideal pentru cei care vor linişte…multă, multă linişte. Plaja din pliant, aia cu nisip alb şi apă turcoaz, nu exista. Era doar efectul Photoshop-ului. În locul ei am găsit o plajă cu nisip galben, apă limpede și un peisaj pitoresc pentru Nordul Siciliei. Odată ajunși la destinație am început să căutăm vila în care ne cazasem. Aici vreau să vă atrag atenția asupra unui lucru important: dacă nu mergeți în Nordul Siciliei la un prieten sau la o cunoștință, nu va închiriați cazarea direct de pe siteurile italiene pentru booking.

Rezarvați-vă vacanța prin agențiile serioase din România, altfel vă puteți trezi cu surprize neplăcute la destinație. Mulți dintre sicilieni incarcă pe siteurile de booking imagini false ale pensiunii pe care o închiriază.  În vilele particulare preţurile la prima vedere par mai mici, doar că după ce te cazezi proprietarul îţi spune că trebuie să plăteşti 16 euro de persoană pentru lenjeria pe care dormi şi încă 8 euro pentru prosoapele de la baie. Nu ţi le dă acasă, dar trebuie să le spele şi asta costă. Mai plăteşti 10 euro pe zi pentru aerul condiţionat şi la plecare le dai 50 de euro pentru femeia de serviciu care curăţă camera în urma ta. Noi am renunțat la cazarea din San Vito lo Capo după ce ne-am dat seama că proprietarul pensiunii în care noi închiriasem un apartament nu ne oferea ceea ce era pe net. Așa că am făcut cale întoarsă şi am plecat să ne cazăm în Palermo. La ieşire din San Vito lo Capo am văzut însă cel mai frumos apus într-o zonă care semăna cu un canion, doar că era înconjurat de mare.

După 100 de kilometri am ajuns în Palermo. Cu 400 de euro ne-am rezervat un apartament într-un hotel de 4 stele în portul oraşului. Noi am fost patru persoane, iar apartamentul a avut 2 camere şi 2 băi. Hotel President este curat, frumos amenajat și micul dejun chiar este variat și gustos, dar se încadrează la categoria 4 stele de acum 15 ani. Cu alte cuvinte, nu vă aşteptaţi să găsiţi condiţiile din resorturile turceşti. Un mare avantaj al acestui hotel este că se află la 5 minute de mers pe jos de centrul oraşului şi de cele mai importante magazine cu suveniruri. În faţa hotelului este portul şi în spate…ei bine, aici ai senzaţia că ai ajuns la periferia Ferentariului. E plin de clădiri dărăpănate şi deşi crezi că sunt abandonate, ele sunt locuite. Între aceste clădiri şi lipită de hotel este şi o parcare privată pentru care trebuie să plăteşti 13 euro pe zi dacă vrei să îţi laşi maşina acolo.

 

Palermo este un oraş cu o arhitectură frumoasă, plin de construcţii cochete în zona turistică. Înainte să vizităm palatele din oraş, noi am mers la Galeria Călugărilor Capucini. Eu îmi doream să ajung acolo din 2007 pentru că este un loc unic în lume. Şi pe cât e de unic, pe atât e de sinistru. Cât e galeria de lungă, este tapetată cu mumii care stau atârnate în cuie ca niște tablouri. Sunt călugări, virgine, copii, nobili şi alte personalităţi importante ale oraşului care după ce au murit au fost îmbălsămaţi cu oţet, puşi la scurs pe nişte grătare care se află în subsolul galeriei şi apoi scoşi la uscat. Acum stau agăţaţi pe perereţi şi aşteaptă vizitele turiştilor. De răbdare clar nu duc lipsă având în vedere că prima mumie a fost îmbălsămată în 1599. Se află la intrare pe partea stângă şi este vorba despre călugărul Silvestro de Gubbio. Ultima îmbălsămare a fost făcută în 1920. Fetiţa care a murit atunci se numea Rosalia, avea 2 ani şi se află acum într-un sicriu de sticlă în ultima parte a galeriei. Imaginea este şocantă pentru că atunci când o vezi ai senzația că doarme. Pielea, părul, genele, unghiile…toate arată ca şi cum ar fi vie, dar foarte bolnavă. În galerie nu ai voie să faci poze, aşa că dacă vrei ca cei de acasă să vadă minunea ai două variante. Fie faci poze pe ascuns, dar ai grijă la camerele de supraveghere aşezate pe toţi pereţii, fie cumperi un album de la intrare. Taxa pentru galeria morbidă este de 6 euro. În curtea Mănăstirii Capucinilor se află și mormântul istoricului Nicoale Bălcescu.

 

De la imaginile macabre, am trecut la cele vesele: plaja Mondello. Se află 15 kilometri de port. Aici am găsit nisipul fin şi apa limpede, turcoaz şi caldă pe care le căutam. Plaja este îngustă, dar lungă. Este împărţită în două. Partea de lângă trotuar, plină cu şezlonguri şi umbreluţe, este privată. Aici preţurile sunt ciudate. Sunt făcute în funcţie de numărul celor care te însoţesc la plajă. Cine merge singur plăteşte 15 euro, primeşte un şezlong şi se poate feri de soare sub jumătate de umbrelă. Noi am intrat 3 pe plajă. Ne-au cerut 11 euro de persoană. Eram trei fete. Prietenele mele s-au aşezat pe două şezlonguri sub o umbrelă, iar eu sub umbrela de lângă ele. În timp ce tocmai începusem să îmi dau cu ulei, unul dintre angajaţii plajei mă ia cu tot cu şezlong şi mă pune în faţa fetelor. Apoi îmi explică: ” Aţi intrat trei persoane în acelaşi timp, aşa că trebuie să împărţiţi toate aceeaşi umbrelă.” Mi-a adus chiar şi regulamentul scris al plajei să îmi demonstreze că nu mă minte. Incredibil, dar adevărat! Altfel zona asta privată de plajă este aerisită, liniștită și sigură. Un gard alb separă zona privată de plaja publică, cea care se află lângă valuri. Nu vă recomand să încercaţi să vă puneţi prosopul acolo pentru că este foarte aglomerat de obicei.

 

Trei lucruri trebuie să vă mai spun despre Palermo. 1) Din cauza problemelor cu firmele de salubritate care sunt monopolizate de mafiei orașul este destul de murdar în anumite zone. 2) Sicilienii din Nord vorbesc italiană, italiană şi…Aţi ghicit! Italiană. Foarte puţini te înţeleg când li te adresezi în engleză. 3) În Palermo toate restaurantele, terasele şi pizzeriile sunt închise de dimineaţa până la ora 19.00. Drept urmare dacă vreți să mâncați în timpul zilei căutați hipermarketurile sau fast foodurile. Când ajungi în cele din urmă să serviți cina la restaurante, trebuie să fiți pregătiți să plătiți în plus 4 euro, taxa pentru faţa de masă (care “trebuie spălată”), iar tot ceea ce aduc ospătarii în plus şi spun că e din partea casei este tot contra cost. Noi am comandat 3 porţii de paste care costau 30 de euro şi la final am plătit 50 de euro pentru faţa de masă, pâinea şi apa pe care ni le-au adus “din partea casei”.

 

Lângă Palermo se află Monreale. Este un orăşel de munte cochet şi curat, cu străzi înguste şi bine întreţinute. Atracţia principală este Catedrala Monreale, una dintre cele mai mari și mai frumoase din lume. Construcţia este impresionantă. Exteriorul arată ca o fortăreaţă, iar în interior arcadele imense, sculpturile și mozaicurile m-au făcut să le admir minute în şir în timp ce am asistat la o nuntă, fără voia mirilor și fără ca asta să fie intenția noastră inițială. În Monreale am mâncat și o înghețată deliciosă. Erau atât de multe sortimente în magazine încât dacă ești gurmand riști să ai niște dileme serioase atunci când trebuie să alegi.  Porţiile erau imense şi costau doar 2 euro.

 

După patru zile de Palermo, am plecat către Taormina în Sudul Siciliei. Este plin de turişti străini, aşa că aici nu am mai avut parte de poveşti ca cele din Nord. Ne-am cazat în Giardini Naxos la Villa Linda. Este un hotel mic, frumos, curat, iar camerele sunt foarte romantice. Noi am plătit 200 de euro de cameră pentru trei nopţi şi am avut bonus balconul și baia cu geam de unde am admirat vulcanul Etna. Lângă hotel era plaja cu nisip vulcanic şi şezlouri de 5 euro pe care le-am primit cu tot cu umbrelă. În Giardini Naxos portul este zona cea mai frumoasă. Pe o latură are nisip fin, apă calmă, leandri şi ambarcaţiuni de toate dimensiunile. Pe cealaltă are roci negre vulcanice de care se sparg valuri agitate. De aici poţi pleca în larg cu o barcă pentru a vizita L’Isola Bella şi Laguna Albastră. O călătorie costă 25 de euro de persoană şi durează o oră.

Apoi cu 2,50 euro poţi lua autobuzul dus întors către Taormina. Oraşul se află în vârful unui munte şi drumul până la el îţi taie răsuflarea. Este îngust, plin de serpentine şi la fiecare curbă ai senzaţia că autobuzul se va prăbuşi în prăpastie. Prima oară când l-am parcurs m-am făcut verde la faţă de la atâtea curbe. Odată coborâtă din autobuz am descoperit Taormina. Este un oraş foarte frumos, care îmbină arhitectura mediteraneană cu monumente antice şi clădiri medievale. Teatrul Grec este o adevărată operă de artă care datează din secolul al III-lea. Nu numai că este atât de bine întreţinut încât te trimite într-o călătorie în timp, dar oferă şi o imagine spectaculoasă asupra vulcanului şi asupra Mării Ionice. Aici încă se mai ţin spectacole. Noi am nimerit în timpul unui festival de film. Biletul de intrare costă 8 euro şi merită fiecare cent.

Pe lista vizitelor obligatorii trebuie neapărat să treceţi Biserica Sfântului Pancrazio, Domul Sfântului Nicolo şi Castelul din Taormina, o fortăreaţă medievală foarte interesantă. Oraşul este format din străduţe pline cu magazine de suveniruri, dulciuri şi obiecte artizanale, terase, restaurante şi pieţe romantice. În weekend e atât de aglomerat cu turişti încât abia ai pe unde să calci.

 

Dacă tot ajungeți în Sudul Siciliei vă recomand să vizitați un alt obiectiv turistic pe care noi nu am mai avut când să-l vedem. Este vorba despre Siracusa, unul dintre cele mai vechi orașe din lume, care a fost înființat în anul 733 ÎH de coloniști greci din Corint.

Like this Article? Share it!

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *