RHODOS GRECIA

RHODOS – GRECIA

Published On May 2, 2015 | By Florentina Ilie | In Vacanta

Am vizitat Rhodos în 2011, dar îmi amintesc şi acum aroma Insulei Soarelui.  Miroase a sare de mare. E o aromă care m-a însoţit de la aeroport până la hotelul de trei stele pe care l-am ales pentru acea vacanţă. Se numeşte Hotel Africa şi cazarea într-o cameră cu două paturi costă 35 de euro pe noapte. E foarte curat si în banii ăştia primeşti şi micul dejun. Am ajuns în cameră, am aruncat bagajele, mi-am luat costumul de baie, pălăria de soare, crema, un prosop şi am fugit pe plaja care se afla imediat ce ieşeai pe uşa recepţiei.

Windy Beach este o plajă formată din pietre albe, fine şi scăldate de apele turcoaz ale mării Egee. Un şezlong costă aproximativ 5 euro şi îl ai toată ziua chiar dacă la prânz te duci să te odihneşti şi după decizi să te întorci. Aici poţi să stai la soare fără limită şi fără să te doară capul pentru că bate vântul atât de tare încât nu simţi cum te încingi de la ultraviolete. Arsurile le vezi câteva ore mai târziu…în camera de hotel. Windy Beach este ideală pentru cei care vor să se bronzeze departe de ochii curioşilor pentru că mai toată ziua este foarte liberă. Eu m-am relaxat ascultând zilnic valurile care mângâiau pietrele albe de la mal.

Cui nu-i plac vântul şi liniştea, se poate muta câteva sute de metri mai departe după Acvariul din Rhodos. Acolo se află plajele agolmerate cu nisip negru de la marea Mediterană. Da, ați înţeles bine, oraşul Rhodos are ieşire la două mări, Egee şi Mediterană. Când m-am săturat de stat la soare şi de înotat am ieşit la plimbare.

 

Prima mea descoperire a fost Portul Mandraki. Plin de ambarcaţiuni de lux, portul este frumos decorat pe dig cu trei mori de vânt bizantine şi majestosul far, care în timpul Cavalerilor Ioaniţi deservea ca închisoare. Mie mi-au atras atenţia animăluţele din port, cele din bronz. Protectorii portului sunt un cerb şi o căprioară urcaţi pe două coloane. Mici, dar răi, am zis eu iniţial după ce am aflat că ei protejează poarta acvatică a oraşului. Apoi am descoperit că ei s-au instalat acolo după ce Colosul din Rhodos şi-a luat picioarele din acelaşi loc şi a dispărut… el ştie unde. În preajma anului 290 înainte de Hristos statuia înaltă de 34 de metri care îl reprezenta pe zeul Soarelui, Helios, era simbolul oraşului grecesc. Rămâne însă un mister pentru orice muritor de rând cum a dispărut fără urmă o sculptură în bronz mare cât un bloc cu zece etaje.

În spatele portului privirea mi-a fost furată de oraşul medieval. Printre sute de tejghele cu suveniruri am găsit una dintre porţile cetăţii. Rhodosul medieval este de o frumuseţe răpitoare. Construcţia lui a început în anii 1300 atunci când cavalerii ioaniţi au ajuns pe insulă. Construcţia din piatră cubică este locuită şi azi. Formată din piaţete boeme, străduţe înguste, restaurante cochete şi magazine cu suveniruri, cetatea ascunde biserici vechi, tunuri ruginite de ani de istorie, o curte interioară impresionantă şi muzee dintre cele mai interesante. Primul pe listă şi cel mai important este Palatul Marilor Maeştri sau Castello. Se află în cel mai înalt punct al oraşului medieval şi se vede cu ochii liberi din port. Este o construcţie impunătoare, care pe vremuri era ultimul refugiu al populaţiei în cazul în care oraşul era pe punctul de a cădea în mâinile inamicului. Palatul Marilor Maeştri a fost construit la sfârşitul celui de-al 7-lea secol, ca o cetate bizantină timpurie. Construcţia a fost apoi fortificată de cavalerii Sfântului Ioan. Ultimii care au restaurat Palatul au fost italienii. În 1856 l-au ornamentat cu mozaicuri elenistice, romane și bizantine pe care le-au adus din insula Kos. Ei l-au folosit ca sediu al guvernatorului italian al Dodecanesului şi mai târziu pentru vizitele lui Mussolini. Când vine noaptea şi cultura merge la culcare, oraşul medieval adoarme şi cel nou prinde viaţă. Eu am luat la rând toate terasele aglomerate, dar liniştite de pe strada principală şi a fost relaxant. Indiferent de terasa pe care o alegi, un cocktail costă cel mult 10 euro. Centrul distracţiei se afla exact lângă hotelul meu. Adică o stradă lungă şi ticsită cu tot felul de cluburi în aer liber sau închise. Toate erau pline cu muzică bună şi britanici beţi până la refuz.

 

Din Rhodos poţi pleca în croazieră în jurul insulei. 35 de euro costă plimbarea. La 8 dimineaţa eşti luat de un vaporaş şi plimbat în ce direcţie vrei tu. Eu am fost pe traseul Rhodos, Kalithea, Golful Quinn şi Stegna. Plajele arată fabulos. Sunt albe cu apă turcoaz şi m-am bucurat de ele toată ziua pentru că vaporaşul a oprit peste tot să înotăm şi să ne bronzăm.

După cultură şi dans am ales să petrec o zi într-un water park. Cu doi euro am cumpărat un bilet de autobuz şi am pornit spre Faliraki. Este o staţiune cosmopolită, are o mulţime de taverne, magazine şi cluburi, plus o superbă plajă cu nisip galben şi fin. Este una dintre cele mai organizate de pe insulă, cu o adevarată armată de umbreluţe, şezlonguri şi beach-baruri. Aici se află unul dintre cele mai mari water parkuri din Grecia. Costă 15 euro intrarea, dar toboganele şi bazinele merită fiecare bănuţ. După o zi de distracție m-am dus acasă, dar nu oricum. Am aşteptat cursa specială care ne-a dus gratis înapoi în Rhodos, căci acest water park oferă şi transportul în banii de intrare.  Eu am doar câteva poze din Water Park, dar vă las linkul unde puteți vedea și afla tot ce vreți despre el.

http://www.water-park.gr/explore/

Eu nu am mai ajuns şi în sudul insulei, dar dacă aveţi timp mergeți şi în Lindos. Este un oraş cetate care se află la 50 de kilometri de Rhodos. Acolo este Templul Atenei, una dintre cele mai frumoase construcţii de pe insulă. Din Rhodos puteţi pleca acolo doar cu autocarul. Se organizează tururi care costă aproximativ 40 de euro de persoană.

Oferte bune pentru Rhodos găsiți la Gulliver Tours si la Best Tourism.

 http://www.gullivertours.ro/quicksearch?q=rhodos

http://sejur.besttourism.ro/Grecia/Rhodos.html

Like this Article? Share it!

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *