MALTA

MALTA

Published On July 26, 2015 | By Florentina Ilie | In Vacanta

Insula din mijlocul Mediteranei nu are mai mult de  316 kilometri pătraţi, dar este un loc fascinant şi încărcat de istorie.  Malta a fost condusă timp de aproape 300 de ani de unul dintre cele mai puternice ordine religioase din istoria creştinătăţii, Ordinul Cavalerilor de Malta sau Cavalerii Ioaniţi, aşa cum sunt cunoscuţi peste tot în lume. Tot acolo şi-a petrecut copilăria regina Maria a României.

Noi am ajuns pe insula cavalerilor cu Malta Travel, una dintre cele mai vechi şi serioase agenţii de turism din România şi am fost cazaţi în Valletta la Grand Hotel Excelsior.  Hotelul este excepţional. Este amenajat cu foarte mult bun gust, camerele sunt spaţioase, bine utilate şi foarte curate, mâncarea este gustoasă şi variată, iar priveliştea din timpul micului dejun, prânzului şi cinei este superbă. Hotelul are o piscină foarte generoasă şi o plajă artificială pentru iubitorii de nisip şi apă de mare. Unul dintre cele mai importante atuuri ale hotelului este poziționarea lui pentru că se află în port exact lângă zona istorică a capitalei malteze. Dacă tot am vorbit despre mâncarea de aici trebuie să vă spun că la Grand Hotel Excelsior am găsit cel mai bun burger pe care l-am mâncat vreodată. Păcat că nu l-am şi pozat.

 

După ce ne-am cazat am plecat să ne plimbăm prin Valletta şi am fost impresionaţi de oraşul ridicat din pietre masive alb-gălbui. Zona istorică este plină de viaţă. Terasele unde găseşti delicii locale şi băuturi răcoritoare de toate felurile sunt pline de oameni, pe străzi răsună cântecele artiştilor ambulanţi, iar magazinele cu suveniruri sunt într-o strânsă competiţie. Ce am observat noi e că terasele nu rămân deschise mai mult de ora 20.00, iar magazinele închid cam pe la 18.00, drept urmare cine vrea să se distreze toată noaptea în cluburi, baruri şi restaurante trebuie să meargă în St. Julians, un orăşel aflat foarte aproape de Valletta.

Revin la capitala Maltei pentru că sunt multe de povestit despre ea. Unul dintre cele mai frumoase obiective turistice în Valletta este Co-Catedrala Sfântul Ioan. Exteriorul este simplu, ca orice altă clădire malteză, dar interiorul este o capodoperă în stil baroc.  Arcadele mari, sculpturile în marmură, candelabrele din argint, frescele splendide şi simbolurile Ordinului Cavalerilor de Malta au transformat-o într-unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din lume. Tot în co-catedrală se află celebrul tablou Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul a lui Caravaggio, despre care se spune că este singura pictură care a fost semnată de artist cu propriul sânge.

 

Aproape de Co-Catedrala Sfântul Ioan se află Palatul Marilor Maeştrii, care atunci când a fost construit deservea drept locuinţă a acestora. Parterul era folosit de servitori şi pentru grajduri, iar la primul etaj era casa Marelui Maestru însuşi. În prezent Palatul Marilor Maeştrii s-a transformat în Parlamentul Maltei şi este accesibil turiştilor, mai ales că aici se află una dintre cele mai impresionante colecţii de arme.

 

Locul meu preferat din Valletta sunt Grădinile Barakka. Vegetaţia luxuriantă, statuile de bronz, coloanele înalte şi panorama de 180 de grade spre cel mai mare port natural de la Mediterană m-au fascinat. Vă recoamnd să le vizitaţi la 12.00 măcar o dată pentru a putea asista la momentul în care maltezii trag cu cele 8 tunuri în memoria victimelor din al Doilea Război Mondial.  Lângă grădini se află Guvernul maltez. Mie mi-a plăcut foarte mult cum arată şi sediul Executivului, chiar dacă accesul în palat nu este permis şi m-am bucurat doar de exteriorul superb.

 

Prima excursie pe care am făcut-o a fost în satul lui Popeye Marinarul. Satul a fost construit în 1980 de studiourile Paramount Pictures şi Walt Disney Productions pentru a filma producţia cinematografică „Popeye”. Odată ce filmările s-au terminat satul a devenit obiectiv turistic, unul care merită vizitat. Eu m-am simţit iar copil atunci când am ajuns în golful cu zeci de case colorate şi i-am văzut pe Popeye, Olive şi Bluto. Noi i-am prins pe Popeye şi pe Bluto exact când se luptau pentru inima lui Olive. După ce am stat de vorbă cu personajele care ne-au animat copilăria, ne-am plimbat pe străzile colorate şi am vizitat casa lui Popeye, ne-am aşezat la o terasă şi ne-am bucurat de o limonadă rece.

 

Următoarea oprire a fost pe Comino, insula cu patru locuitori şi milioane de turişti. Sălbatica şi arida Comino ascunde printre stâncile înalte Laguna Albastră. Este locul ideal în care să ajungi dimineaţa, să-ţi petreci ziua în apa de o culoare electrizantă şi apoi către seară să te întorci pe insula principală. Nu înainte să admiri peşterile săpate de mare în stâncile din împrejurimi, aşa cum am făcut şi noi.

 

Altă zi, altă excursie. De data asta am rămas pe insulă şi am ajuns în Marsaxlokk. Este un sat pescăresc de o frumuseţe răpitoare cu un port în care se află mii de bărci tradiţionale luzzu. Colorate cu albastru, galben, roşu şi alb, ele sunt mândria pescarilor maltezi, care le-au moştenit de la bunicii lor şi le vor lăsa mai departe generaţiilor viitoare. Portul este mărginit de clădiri joase din piatră construite în dulcele stil maltez şi tot aici se află unul dintre cei mai buni bucătari din zonă. Taverna lui Victor este mică şi boemă. Aici am mâncat cele mai gustoase preparate malteze:  pâine de casă cu ulei de măsline şi bucățele de roşii, tochitură de iepure, friptură de iepure, miel și porc preparate la cuptor, cartofi copți cu mirodenii, paste și am băut vin rece maltez. Totul a fost atât de gustos încât cred că am plecat de acolo cu două kilograme în plus.

 

Aproape de Marsaxlokk se află Grota Albastră, o stâncă imensă căreia marea i-a sculptat un braț de piatră și care oferă o priveliște spectaculoasă. Nouă timpul nu ne-a permis să ne aventurăm în apele ei, dar am aflat de la Mark Farrugia, proprietarul agenției Malta Travel, că cine alege să se plimbe cu barca prin Grota Albastră se poate bucura de un truc local: apa este atât de intens colorată încât dacă îți scufunzi mâna în ea ai senzația că a devenit la fel de albastră ca a personajelor din filmul Avatar.

 

După oprirea la Grota Albastră ne-am continuat drumul până la templul megalitic Haġar Qim. Maltezii spun despre el că este mai vechi decât Stonehenge din Anglia. Templul este format din pietre imense așezate orizontal și vertical astfel încât să formeze încăperile unde zeița fertilității primea ofrande. De fapt întreg templul  Haġar Qim este făcut după asemănarea zeiței.

 

O ultimă excursie am făcut-o pe insula Gozo. Se află la 20 de minute de mers cu vaporul față de insula principală și este locul cu cea mai scăzută rată de criminalitate din lume. Ca să înțelegeți de ce spun asta, gândiți-vă că locuitorii insulei pleacă de acasă și își lasă ușile descuiate toată ziua pentru a nu-i pune să aștepte afară pe cei care vor să-i viziteze. Aici se află unul dintre locurile în care miracolele prind viață, biserica Ta Pinu. Este recunoscută de Vatican ca fiind făcătoare de minuni. Istoria spune că inițial aici a fost o capelă din lemn pe care autoritățile au încercat să o distrugă, doar că demolatorul imediat ce a dat prima lovitură de topor și-a rupt mâna. Mai târziu o tânără a auzit din capelă vocea Fecioarei Maria și a constatat că glasul venea dintr-o icoană cu chipul Maicii Sfinte. Autoritățile au păstrat icoana și au ridicat în locul capelei din lemn o biserică măreață. Oameni bolnavi sau care nu puteau avea copii s-au rugat acolo şi au fost vindecaţi sau şi-au putut întregi familia. Înainte să vă gândiți că ați mai auzit astfel de povești și că nu credeți în ele, eu vă spun că în biserica Ta Pinu există trei camere pe pereţii cărora preoţii au înrămat mesajele de mulţumire ale celor care au fost vindecaţi. Din toate colţurile lumii oamenii au trimis scrisori, poze, proteze de picioare sau coloană, bucăţi din podoaba capilară, haine de bebeluş, căşti de motocicletă. Sunt mărturii ale unor persoane care spun că au fost vindecate de cancer sau alte boli grave, s-au recuperat miraculos după accidente auto sau au avut parte de o sarcină atunci când medicina nu le mai dădea nicio şansă.

 

Tot în Gozo se află un alt obiectiv turistic important, Fereastra Albastră. Este un pod natural săpat în stâncă de mare şi de vânt prin care se vede albastrul intens al apei. În trecut o bucată de piatră grea de 6 tone s-a prăbuşit în mare şi nici restul nu mai are mult. De fapt dacă priviți atenți arcada Ferestrei Albastre puteți observa că este crăpată.

 

Dacă ajungeți în Malta vizitați și Mdina, oraș care datează din perioada feniciană. Noi nu am ajuns acolo și tare mi-a părut rău după ce am văzut pozele cu zidurile din piatră ale caselor, ușile colorate și florile Orașului Tăcut.

Pe lângă istorie, peisaje, mâncare și ape turcoaz, Malta mai are un atu de partea ei: faptul că turiștii o pot vizita inclusiv în octombrie datorită climei prietenoase.

Vă las aici linkul agenției de turism Malta Travel și prețurile excursiilor.

 http://www.malta.ro/

1. TURUL INSULEI GOZO – 60 EURO ( COPII 35 EURO )  – ( ferryboat și lunch
inclus )
1: “GOLFUL NIMFELOR” , Xlendi, satul pescăresc tronat de singurul izvor din Malta, gazda noastră pentru masa de prânz. 2: Fontana – oprire SHOPPING. 3. Biserica “TA’PINU”. Un tur cu autocarul prin locurile în care s-a “rătăcit” Ulise. 4:“FEREASTRA ALBASTRA” (Opțional: plimbarea cu barca: 3,5 euro și timp de baie în mare).

2. TURUL VALLETTA / MDINA / MOSTA – 45 EURO ( COPII 25 EURO )
Trei orase, fiecare cu istoria lui.  Valletta: CoCatedrala Sf. Ioan, Palatul Marilor Maeștri și Grădinile
Barrakka. Mdina, fosta capitală a Maltei, cu Catedrala Sf.Paul, și cetatea locuită, “Orasul Tacerii”. Aici veti recunoaste poate scene din filme ca “Gladiatorul” și “Contele de Monte Cristo”.  Vom încheia ziua cu Mosta, unde vom fi încantați de cea mai mare construcție bisericească din Malta: Domul Bisericii Sf. Maria.

3. FESTA – 15 EURO
Maltezii sunt campioni mondiali la artificiile la sol și un astfel de spectacol este de neratat.

4. TURUL MALTEI – CROAZIERA – 50 EURO ( COPII 30 EURO ) – lunch inclus
O excursie relaxanta, care va va dezvălui frumusetea falezelor, grotelor
și porturilor malteze. Turul Maltei oferă un pranz la bordul navei când
aceasta va fi ancorată în faimoasa Lagună Albastră din insula Comino, unde urmează și o baie de două ore.

5. VITTORIOSA, GROTA ALBASTRĂ, TEMPLE MEGALITICE – ADULTI 35 EURO (COPII
25 EURO) – BILETELE LA OBIECTIVE INCLUSE ÎN PRET (plimbarea cu barca nu
este inclusa în pret – 7 euro / 3,5 euro pt. copii)

6. TURUL SICILIEI – 150 EURO (COPII 90 EURO) (catamaran inclus)
Vom traversa marea cu peste 60 km/ora, astfel ca în maximum 2 ore să ajungem în
POZZALLO, port din sudul Siciliei. Un autocar modern, special pentru
turiștii MALTA TRAVEL, ne va îndrepta pe coasta de Est spre Nordul insulei
aproape de Messina, pentru a vizita Perla Mediteranei: TAORMINA. În funcție
de vreme, la intoarcere vom alege între: cel mai mare vulcan al Europei –
ETNA unde vom ajunge la altitudinea de 2000 m sau bijuteria barocă a secolului XVII, orașul NOTO.

(Despre Taormina vă invit să citiți aici http://www.florentinailie.ro/sicilia-italia/ )

Like this Article? Share it!

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *