ESCAPADA IN ARGES

Published On June 28, 2017 | By Florentina Ilie | Romania Extrema

Nu știi unde să evadezi în weekend? Eu îți recomand să îți faci bagajele și să pleci în Argeș. Noi așa am facut într-o vineri seara. Ne-am urcat în mașină și ne-am oprit între barajul Vidraru și Transfăgărășan, la hotelul Valea cu Pești. Ador locul ăsta pentru priveliștea spectaculoasă pe care o oferă! Valea cu Pești este fosta cabană a lui Nicu Ceaușescu, unde în anii comunismului se făceau cele mai fastuoase petreceri. Ea a fost preluată de domnul Dan Grecu, președintele Asociației Turistice Transfăgărășan, și transformată într-un hotel de patru stele. Îmi place că domnul Grecu a avut grijă ca pereții fostei cabane să rămână la vedere și să dea farmec actualului hotel. Aici este locul ideal pentru odihnă. Poţi să te relaxezi la piscină, în jacuzzi sau la spa, să joci bowling sau biliard, să te bucuri de un rose rece pe terasă sau să bei un ceai cald în timp ce stai pe canapelele confortabile de lângă bar şi admiri priveliştea uimitoare. Mâncarea aici este delicioasă. Eu m-am bucurat de păstrăv cu legume ratatouille două seri la rând pentru că erau atât de bune încât nu mă puteam sătura. Acesta este site-ul hotelului: http://www.valea-cu-pesti.ro/

Dacă te întrebi ce poţi să faci în zonă, îţi spun că activităţi sunt multe şi îţi las aici o listă rapidă.

1. Bucură-te de o plimbare pe Transfăgărăşan, una dintre cele mai frumoase şoşele din lume pe care suntem norocoşi să o avem.

19598975_10211794546952188_6425843893068774611_n

2.  Petrece câteva ore la Bâlea, admiră lacul glaciar şi inspiră aerul curat de la peste 2000 de metri altitudine.

19248143_10211794546872186_511040706940903847_n

3. Dacă eşti dornic de adrenalină, fă o drumeţie până la cel mai înalt punct din România, masivul Moldoveanu. Ţine cont însă că pentru a atinge cei 2544 de metri ai vârfului vei avea nevoie de două zile, de echipament special şi de însoţitor (roagă-i pe oamenii drăguţi de la Valea cu Peşti să te pună în legătură cu un profesionist).

4. Fă o plimbare cu barca pe lacul Vidraru.

5. Vizitează Cetatea Poenari. Acesta era locul de refugiu al lui Vlad Ţepeş din calea turcilor. Fortăreaţa este învăluită în legende cu vampiri, poveşti cu fantome (despre care se spune că ar bântui şi acum locul) şi o sinucidere misterioasă. Soţia lui Vlad Ţepeş, Anastasia Holszanska, s-a aruncat dintr-un turn al cetăţii şi s-a făcut praf de stânci. Motivul? Unii spun că nu a vrut să cadă pradă turcilor, alţii susţin că domniţa aflase că Vlad Ţepeş urma să o părăsească pentru a se căsători cu amanta lui din Braşov, Katharina Siegel. Care variantă este adevărată, doar zidurile cetăţii ştiu. Ca să ajungi la fortăreaţă, încalţă ceva comod pentru că ai de urcat 1480 de trepte până acolo, dar merită.

6. Petrece câteva ore în Curtea de Argeş. În primul rând trebuie să vezi Mănăstirea Curtea de Argeş. Este o adevărată operă de artă, care a fost proiectată de domnitorul Neagoe Basarab şi construită de … meşterul Manole. Da, personajul acesta chiar a existat! Ne-a garantat domnul Dan Grecu, care ne-a fost un ghid preţios în Curtea de Argeş şi ne-a spus poveşti fascinante despre acest loc plin de istorie. Trebuie să îţi faci timp să admiri mănăstirea atât la exterior, cât şi în interior pentru că este minuţios lucrată şi este plină de detalii frumoase. Aici sunt înmormântaţi regii României, unii în biserică, alţii în capelele din curte. Dacă o cauţi pe Ana lui Manole, priveşte cu atenţie zidurile exterioare ale bisericii şi vei vedea un fel de ştampilă roşie pe unul dintre ele. Se presupune că acolo a fost zidită Ana.

Tot în Curtea de Argeş trebuie să vezi şi Biserica Domnească. Este una dintre cele mai vechi din România, iar interiorul ei este fascinant. Biserica păstrează încă neatinse frescele vechi din 1352. Picturile de pe pereţi sunt unice. Doar aici Iisus este reprezentat gol puşcă în momentul crucificării şi domnitorul Basarab I este aşezat într-un genunchi în faţa Sfiintei Treimi. În biserică, alături de reprezentaţii biblice se află mormântul unui cavaler necunoscut şi simboluri vechi de când lumea, precum Floarea Vieţii.

 Dacă v-am convins să alegeţi Argeşul în weekend şi nu numai, vă doresc distracţie plăcută! Nouă ne-a plăcut foarte mult pentru că îmbină perfect istoria, poveştile frumoase şi relaxarea cu aventura şi adrenalina.

Like this Article? Share it!

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *