10846216_776891949014651_3800088378048539772_n

BRASOV – BALERINELE INTALNESC MODA

Published On June 30, 2015 | By Florentina Ilie | MODA PE HARTA ROMANIEI

Acolo unde balerinele întâlnesc moda o găsim pe Dana Tănase, mai exact în atelierul ei din Brașov.  Nu mă refer la balerinele delicate și reale, ci la cele pe care designerul român le pictează pe propriile creații.

 

Feminine, inedite, chic și moderne sunt doar câteva dintre cuvintele care îmi vin în minte atunci când mă gândesc la rochiile, bluzele, fustele, tricourile, vestele, paltoanele sau pulovere care prind viață din mâinile iscusite ale Danei. Eu nu mă satur să îi privesc operele de artă purtabile și prima oară când le-am văzut m-am întrebat “De ce a ales balerinele?”

Dana  Tănase: “Nu știu. Aș vrea să cred că ele m-au ales pe mine… sunt cele mai frumoase și delicate făpturi din univers. Sunt feminine ,firave și totuși puternice , muncesc, suferă, creează, dansează, iar mișcarea lor m-a inspirat mereu. În copilărie, am facut și eu câțiva ani de balet și am fost fericită și împlinită.  Îmi place să mă înconjor cu lumea lor, îmi aduce liniste și pace. Muza mea este o balerină de la Marinsky pe care sper să o întâlnesc într-o zi.”

Cine trece pragul atelierului Danei este lovit instantaneu de un bufeu de întrebări din gama: “Ce piesă să aleg? Să fie rochia galbenă fără mâneci sau cea fuchsia midi cu mâneci lungi, să fie puloverul gri cu piele neagră sau paltonul gri cu detalii roşii? Oare să mă limitez doar la câteva sau să plec acasă cu toată colecția?”

Dana  Tănase: “Am tras o concluzie de-a lungul timpului, clientele mele sunt femei puternice și sensibile, feminine și mai ales iubitoare de artă și de frumos. Mi se intamplă des să văd în ochii clientelor mele o nostalgie însoțită de întrebarea ”Știi? Și eu am făcut balet. ”

Dintre atâtea creații unice și frumoase, care este oare piesa preferată a Danei?

Dana  Tănase: “Îmi plac foarte mult rochiile lungi de bumbac pictate și de asemenea rochia de piele cu balerine. Nu stiu dacă aș putea alege. În fiecare zi am idei noi care fug pentru că nu am timp să le materializez.”

Prima balerină nu a pictat-o pe o rochie, ci a desenat-o pe un șervețel.

Dana  Tănase: ” Mereu pictam balerine pe șervețele când mă plictiseam la restaurant. Prima creație a fost un tricou, din joaca, a fost al meu, a fost remarcat și așa au început comenzile de tricouri. După aceea am conceput rochii pictate cu balerine, salopete și au urmat colecțiile Ultrafeminin și Pique, care mi-au adus sentimentul ca balerinele mele devin din ce în ce mai recunoscute și mai iubite.”

De fapt pasiunea Danei pentru artele frumoase nu a apărut peste noapte, ci a crescut odată cu ea.

Dana  Tănase: “Pasiunea mea pentru design a început odată cu mine, fiind parte din existența mea din totdeauna. “Măzgălesc” un fel de crochiu de la 4 ani. Acum il “măzgălesc” cu profesionalism. Tot pe atunci, îmbrăcam păpusi,  iar acum îmbrac femei frumoase, deci nu m-am văzut niciodata făcând altceva. Baletul ar fi fost cealaltă opțiune, chiar dacă acum vorbește un absolvent de ASE care mereu și-a dorit să fie artist.”

 

Like this Article? Share it!

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>